Боза

Блудкава на вкус напитка с минимално съдържание на алкохол. Произвежда се от ферментирало пшенично брашно и има гъста консистенция. Подслажда се със захар. Трябва да мине време, за да е по-приятна за употреба. Специфичният вкус се нарича резливост. Все пак има много деликатна граница на ферментацията, след която причинява разстройство. Универсално и питателно безалкохолно питие – характерно за балканските страни България, Сърбия, Турция. Има висока хранителна стойност. Употребява се сутрин с баничката или следобед в сладкарницата с пастата. Може и самостоятелно. Намира се и днес по сладкарниците и в магазините.
Вкусът й е все още същият.

БКП

Българска комунистическа партия. Тоталитарна организация със стогодишна противоречива история. Най-светлото събитие в тази история: Лайпцигският процес, най-мрачното: атентатът в църквата „Света Неделя”. До 1944 г. БКП е напредничава антифашистка организация, в която членуват млади хора с леви убеждения. Изиграла е голяма роля за отстраняване на монархията в България. След като през 1944 г. се добира до управлението, тя узурпира цялата политическа и икономическа власт. Основната политическа сила (другата е „послушното” БЗНС) през периода 1944 – 1989 г. Членуването в нея е гаранция за бърза и безпроблемна кариера във всички области. От шлосери до инженери и художници – веднъж станали членове на БКП, получават бърз старт в живота си. Мразена със страхопочитание от тези, които не членуват в нея. При кандидатстване във висше училище и за ключови постове се е изисквала характеристика за „благонадеждност”, издавана от училището, местното ОФ или партийния секретар. Нямат значение личните и професионални качества – лоша ли е тази характеристика, желаното място си остава блян.

Пионерче

Член на детската организация, наречена ДПО „Септемврийче”. Членството е задължително и се полага изпит за него. Отличителна черта е пионерската връзка – червена на цвят. Тя се носи върху бяла риза при тържествени поводи- манифестации, национални и партийни празници. Това е ковачницата на добрите граждани и бъдещи членове на комунистическата партия. В тази организация се учи историята на революционното движение, историята на Партията, как да си примерен гражданин и ученик. Основната цел е унифициране и нагаждане към модела на всеобщо послушание. Децата ходят на пионерски лагери, където играят на пионерски игри, пеят пионерски песни, палят пионерски огън и дават честна пионерска дума, че ще обичат партията …

Правец 82

Напълно нелегално копие на компютъра APPLE II. За целта подробно е разглобен един (или много) оригинали и са побългарени от нашата научно-техническа мощ. България получава братската задача да произвежда тези компютри за целия СИВ. Първият компютър Правец 8 струва над 4 000 лв., а Правец 16 към 10 000 лв. (колкото два москвича). Изграждат се огромни производствени мощности, бълващи стотици хиляди компютри. В резултат се получава поносим компютър, напълно съвместим с първообраза си и всичкия софтуер. Заради плановото стопанство и ниското ниво на контрол при производството има много дефекти, особено в хъркащите флопита. Този компютър предизвиква небивал бум на компютърни специалисти. Огромното им количество носи и световната известност на България по-късно във връзка със създаването на компютърни вируси.

Крем Каро

Единственият крем за бръснене в годините на социализма Символ на унифицираното и спретнато ежедневие, без право на избор, без лична идентификация и лукс Социалистическата маркетингова мисъл бе счела, че няма нужда от различни продукти, изпълняващи една и съща функция Няма нужда от различен мирис, повече или по малко пяна, различна консистенция Това бе добре дошло за плановата икономика, защото веднъж започнало производството, нищо не налагаше неговата промяна и подобрение Просто нямаше друг избор През социализма да си небръснат или с брада можеше да ти навлече сериозни проблеми, затова кремът за бръснене Каро имаше невероятен успех Всеки може да си избере собствен крем за бръснене Каро!

Баничка

Тестено изделие, приготвено със сирене. За да се получи хубава баница, корите трябва добре да се разточат, за което се иска истински майсторлък. Баничките са мазни и обикновено с правоъгълна форма. Най-вкусни са, когато са топли, а освен това засищат за дълго време. През периода на социализма това е най-честата и почти задължителна закуска за ученици и студенти. С ниската си цена – 6 ст. това е най-евтиният начин за прехранване. В западните държави няма аналог на баничката, затова и чужденците много я харесват. Тя няма нищо общо с пайовете, кейковете или хамбургерите. Баничката надживя социализма и днес наред с модерните вериги за бързо хранене се срещат и множество баничарници, в които сутрин има опашки за топли банички. Днес струва 60 ст.

Панелка

Модулна жилищна сграда. Сглобява се от елементи, изработени от желязо и бетон, наречени панели. От там идва и умалителното панелки. Поради некачествените заварки на отделните елементи често се образуват пукнатини и процепи. По този начин съседите са си особено близки – нямат тайни, които да не се знаят от другите. Топло- и шумоизолацията са под всякаква критика. Този метод на строителство е избиран, защото е много по-бърз от конвенционалния и може да се изграждат цели жилищни комплекси с огромна бързина. От безумното планиране се раждат комплекси, наречени спални- с безкрайно много панелни блокове и почти никаква зеленина. Днес тези сгради са в окаяно състояние и се нуждаят от спешен ремонт. Повечето от тях се намират на прага на техническата си годност-50 години. 40% от жителите на София живеят в такива сгради.

Москвич

Достъпен автомобил по времето на социализма. На фона на западните модели тук всичко е невъобразимо трудно- превключването на скоростите, набирането на скорост, управлението. Няма усилвател на волана и спирачките, от което печелят физически здравите шофьори. Разходът на масло и гориво е неуместно голям за кубатурата от 1360 см и мощността от 58 конски сили. Максималната скорост е 140 км.ч. Окачването е на ресьори, а не на амортисьори. Това определя и поведението му в завоите- автомобилът се люшка и е трудно управляем. За получаването му по времето на социализма се чака ред с години. Веднага след 1989 г. цените главоломно падат и днес един Москвич струва колкото един резервоар с гориво, или по-малко от цената си като старо желязо.

Мавзолеят

На 2 юли 1949 г. умира лидерът на българската комунистическа партия Георги Димитров. На следващия ден Министерски съвет взема решение за изграждане на негов мавзолей. Висока дъсчена ограда загражда 10 декара в центъра на столицата. Работниците нямат право да напускат лагера. Храна им се носи на място. Работи се на четири смени. Времето е преброено. На 10 юли балсамираното тяло на Димитров е положено в готовия мавзолей. В средата на 70-те сградата на мавзолея се реконструира – в случай на война той е предвиден за членовете на ЦК, а тялото е трябвало да бъде транспортирано със специално оборудван автобус до правителствено скривалище в Стара планина. Но се случва така, че трупът на Димитров напуска мавзолея твърде безславно на 18 юли 1990 г. Отнася го синът му Бойко, и то не през парадния, а през аварийния изход. Няколко години след това мавзолеят се прочува като „градския клозет“, а стените му обрастват в графити. През август 1999-а с общинско решение е насрочено взривяването му.

Построен за 6 дни вероятно с цената на жертви, които и до днес остават неизвестни и разрушен за 6 дни с все още неизвестна цена. Защото никой не е казал какво печелим, когато изтрием Историята.

Паспорт

За разлика от паспорта на западния човек, паспортът на българския гражданин беше инструмент за отнемане на неговата свобода. Всички имаха по два паспорта – един за България и един за чужбина. Получаването на разрешение да напуснеш родината беше свързано с огромно ходене по мъките. Всички граници бяха невероятно добре и строго охранявани. Не от искащи да влезнат нелегално, а от собствените граждани, искащи да напуснат на всяка цена родината си. Никак не бяха малко случаите, в които хора, преминаващи нелегално границата, бяха убивани. В паспорта се отбелязваше местожителството. Придобиването на софийско местожителство ставаше най-често с брак или държавно назначение. Всъщност това е една модерна феодална система, при която хората са закрепостени за града, в който са родени или към работата си. Един пример- мъж и жена нямаха право да наемат стая в хотел, ако в паспортите им пише, че не са женени.